Poul Henningsen

Poul Henningsen
Poul Henningsen født 1894
"Den eneste danske rebel, der døde året før ungdomsrevolutionen og stadig trives". Sådan beskrev Paul Hammerich Poul Henningsen i sin bog "Lysmageren" fra 1986. Poul Henningsen var ikke uddannet fra Kunstakademiet, men stod blandt andet i lære som mure og maler og havde derfor en mere håndværksmæssig tilgang til møbelfremstilling. Senere blev han uddannet arkitekt. Han var altid en kritisk debatør og skribent, skrev teaterstykker og tænkte meget på arbejderklassens vilkår som arkitekt. I 1940 var den største arkitektoniske udfordring for ham at designe en to-værelses lejlighed, så den var egnet til mennesker og kunne skabe grundlaget for et godt liv. 
Den berømte PH-lampe blev skabt ud fra ønsket om at sprede lyset fra pæren til hele hjemmet, uden at blænde brugeren. I 1925 indbragte det gennemtænkte design en guldmedalje i Paris. 
I 1930 designede han en del møbler med stålrør, blandt andet Slangestolen, som fik meget opmærksomhed og ros for sit praktiske design og de elegante former, men de blev ikke nogen salgssucces den gang. Derudover er han blandt andet kendt for Pavestolen, Øksebordet og flyglet Grand Piano - der også produceres i nyere tid.
Tilbage